četvrtak, 28. ožujka 2013.

Pravo na istinito izvještavanje 4

-->
     U Jutarnjem listu je 7.03.2013. godine objavljen članak pod nazivom „ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJAPetnaestak dekagrama kobasice ili šunke dnevno skratit će vam život za 13godina!“ Iako na prvi pogled u naslovu nema ništa sporno, čitanjem članka dolazimo do zaključka da je naslov zapravo senzacionalistički te izvučen iz konteksta. Već je u prvoj rečenici članka sam naslov ublažen: „Petnaestak dekagrama šunke, kobasice, slanine i druge mesne prerađevine dnevno mogu nam skratiti život za gotovo 13 godina kaže najnovija studija objavljena u časopisu BCM.“ Umjesto tvrdnje (koja je prisutna u naslovu – „skratit će vam život“), u prvoj je rečenici već prisutna doza nesigurnosti te tvrdnja iz naslova prelazi u neku vrstu naklapanja. Također, cijeli jedan odlomak članka iznosi generalizacije: „Naime, oni koji jedu puno mesnih prerađevina nerijetko i puše, imaju prekomjernu tjelesnu težinu i su skloniji općenito nezdravom načinu života pa im je slanina. kobasice i slamae veliki dodatni rizik. Dapače, čak i oni koji su se odrekli nekih loših navika ali su i dalje jeli mesne prerađevine oštetili su svoje zdravlje, tvrde znanstvenici.“ Osim vidljive generalizacije (da su sve osobe koje jedu puno mesnih prerađevina sklone nezdravom načinu života, da puše...), iz ovog odlomka proizlazi pitanje koliko je članak, ali i samo istraživanje vjerodostojno, budući da su uzorak istraživanja očigledno činile osobe koje općenito nezdravo žive (puše, itd.) Pitanje je na koji su način istraživači kod takvih osoba (i jesu li uopće mogli) doći do rezultata koliko zapravo sami suhomesnati proizvodi utječu na njihovo zdravlje. Uz to, članak obiluje i tipfelerima te pravopisnim pogreškama, što je vidljivo i iz prethodno citiranog odlomka.
      Ovim je člankom prekršen 5. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara: „Pravo je i dužnost novinara zauzimati se za slobodan protok informacija. Novinar je obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju. On kritički prosuđuje izvore informacija i u pravilu ih navodi. Ima pravo i ne otkriti izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi odgovornost.“ – upitno je da li je iznesena informacija točna i potpuna.  Također, novinar je prekršio i 8. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara: „Novinar ne smije zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije. Pravnu ili fizičku osobu koja novinaru daje informaciju novinar mora upoznati u kojem će mediju i kojem kontekstu ta informacija biti objavljena. Smisao izjava i intervjua novinar ne smije iskrivljavati, ni izravno, niti izvlačenjem iz konteksta. Autorizacijom se podrazumijeva isključivo potvrda autentičnosti sadržaja intervjua. Oprema intervjua ne podliježe autorizaciji. Jednom autoriziran intervju smatra se konačnim.“ – novinar je iskrivio neke informacije te ih izvukao iz konteksta (naslov).
      Da bi se izbjegao senzacionalizam, naslov je trebao glasiti: „Najnovije istraživanje prehrambenih navika: Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine štetno utječu na zdravlje“,  ili „Dokazan štetan utjecaj suhomesnatih proizvoda na zdravlje“, ili „Najnovije istraživanje prehrambenih navika pokazalo da suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine skraćuju život“,  ili „Pretjerano konzumiranje suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina može skratiti život“, ili „Nezdravi način života skraćuje život za 13 godina“. Autor je također trebao naglasiti da je većina ispitanika uz konzumaciju suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina imala i ostale nezdrave navike (poput pušenja) te da samo konzumiranje suhomesnatih proizvoda neće osobi skratiti život za 13 godina – kao što je istaknuto u naslovu. Članak također obiluje i pravopisnim pogreškama koje bi autor trebao ispraviti.

Nema komentara:

Objavi komentar